Crona Lön Mac kan köras på Intel-baserade Mac. Programmet levereras då med en tilläggsprogramvara som heter CrossOver som ingår utan extra kostnad i licenskostnaden.
Crona Lön Mac hanterar obegränsat antal anställda. Alla personaltyper som tjänstemän, kollektivanställda, timanställda och idrottsmän stöds. Bilförmånen beräknas automatiskt och i programmet finns en aktuell bilprislista för att få fram korrekta förmånsvärden.
Kalendariet förenklar och automatiserar ditt lönearbete. Genom att endast ange antal närvaro och/eller frånvarotimmar samt dess orsak skapas med automatik dina lönebesked. För alla anställda lägger du in arbetstids-scheman, inlämnade tidrapporter jämförs sedan med schemat och denna jämförelse ligger till grund för de lönearter som skapas och den statistik som kan tas fram. För att förenkla löneregistreringen finns guider för utlägg, representation, traktamente och bilresor.
Du har tillgång till semesterhantering. Det annars så tidskrävande arbetet med semesterhanteringen förenklas. Du skapar automatiskt en semesterberedning och kan när som helst skriva ut en semesterskuldslista per önskat datum. När en person slutar ska man summera och beräkna upparbetad semester, komptid och hantera eventuella förskott. Guiden slutlön gör allt detta automatiskt på ett fullständigt och säkert sätt.
I licenspriset ingår CrossOver med fria uppdateringar under 6 månader, efter denna tid kan du vid t.ex. byte av operativsystem köpa uppgraderingar via oss. Nya versioner av CrossOver ingår inte i vårt Prenumerationsavtal.
Crona Lön passar alla företag, från de minsta till verksamheter med flera tusen medarbetare. Nedan redovisas i korthet vilka funktioner som finns i våra olika löneprogram. Du har också alltid tillgång till senaste versionen och support.
Obegränsat antal anställda och företag
Crona Lön i alla storlekar hanterar obegränsat antal anställda och företag.
Nyhetspanel
I alla våra Crona program finns en nyhetspanel där information om programmet och dess tillämpningsområde kontinuerligt visas. Där finns också nyheter direkt från Skatteverket. I 'Almanackan' visas vad som händer av intresse som födelse- och jubileumsdagar, kurstillfällen och annat.
Anställda
Alla personaltyper som tjänstemän, kollektivanställda, timanställda och idrottsutövare stöds. Bilförmånen beräknas automatiskt och i programmet finns en aktuell bilprislista för att få fram korrekta förmånsvärden.
Guider
För att förenkla löneregistreringen finns guider för sjukfrånvaro, utlägg, representation, traktamente och bilresor. Du besvarar ett antal frågor och löneprogrammet skapar sedan automatiskt de rätta lönearterna. Registreringsstöd finns också för tidrapporter och kontering.
Arbetstidsschema
Hur många arbetstimmar är det mellan måndag och torsdag för Lisa? Arbetstidsschemat ger en möjlighet att lägga in tider för olika typer av hel- och deltidstjänster. Du anger inga klockslag utan hur lång tid man arbetar en viss dag. I personalregistret kopplas sedan ett arbetstidsschema till en eller flera personer. På så sätt kan du enkelt få fram antal arbetsdagar och arbetstimmar inom ett visst datumintervall för en viss person. På lönearten eller i formelvariablerna kan du ange formelkoder som hänvisar till arbetstidsschemat. Används guiden för sjukfrånvaro hämtar programmet antal arbetsdagar och arbetstid vid beräkning av sjuklön eller sjukavdrag.
Kalendarie
Kalendariet förenklar och automatiserar ditt lönearbete. Genom att endast ange antal närvaro och/eller frånvarotimmar samt dess orsak skapas med automatik de lönehändelser på dina lönebesked. För alla anställda lägger du in arbetstidsscheman, inlämnade tidrapporter jämförs sedan med schemat och denna jämförelse ligger till grund för de lönearter som skapas och den statistik som kan tas fram.
Arbetsgivarintyg
Möjlighet finns att utifrån angivna kalendarieuppgifter ta fram ett arbetsgivarintyg.
Semester
Antal betalda och obetalda semesterdagar som en anställd har kvar att ta ut hanteras även av vårt minsta löneprogram. Utbetalning av semesterlön är också smidig. Vill du ha semesterberäkning krävs en större version.
Deltid
Programmet hanterar deltidsanställda med kortare arbetsdag eller med s.k. intermittent deltid, d.v.s. hela arbetsdagar blandat med arbetsfria dagar.
FOS hantering
För att underlätta arbetsgivarens administration av skatteavdrag har Skatteverket API-stöd för att göra förfrågan mot skatteregistret. Du gör enkelt denna förfrågan och uppdaterar personalregistret med korrekt skattetabell och jämkning innan varje lönekörning.
Lönearter
Hjärtat i alla löneprogram är löneartsregistret. I Crona Lön finns möjlighet till kopplade, (med rundgångskontroll), dolda och passiva lönearter. Man kan också låta oss bygga formler med villkorssatser vilket gör lönearterna mer "intelligenta".
Lönebesked
Du kan skriva ut lönebeskeden på papper, vanligt vitt eller s.k. laserpost. Du kan också skicka lönebeskeden digitalt till Kivra, Crona Portal eller Crona Lönebesked.
Arbetsgivardeklaration
Crona Lön tar fram en korrekt arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI, samt skapar den fil du skickar till Skatteverket
Fora statistik
Med löneprogrammet kan du ta fram arbetsmarknadsstatistik som ska redovisas till Fora. Du skapar enkelt en fil som kan skickas direkt till Fora.
Utskrifter
Alla utskrifter kan först granskas på din bildskärm. Du kan också med automatik låta spara utskrifter för att kunna göra om dem som de var när de skrevs ut, t.ex vid pappershaveri. De flesta utskrifter kan också göras till fil, kanske för vidare bearbetning i t.ex Excel.
PAXml
Crona Lön stöder fil-formatet PAXml för import från t.ex. tid- och resesystem och mellan olika löneprogram.
I löneberäkningen behöver du inte hålla reda på om den anställde har haft olika löner under en månad. Programmet hjälper dig med att alltid få korrekt avdrag eller ersättning för en viss dag, trots att nästa dag kan ha andra belopp beroende på ändrad sysselsättningsgrad eller ny lön.
Utlandsanställda
Crona Lön Plus hanterar utlandsanställda och anställda vars arbetsgivaravgift varierar beroende på land eller område. Du får fram korrekta uppgifter till arbetsgivardeklarationen.
Lönebesked på andra språk
Per anställd kan du styra på vilket språk du vill att lönebeskedet ska skrivas. Följande språk finns tillgängliga förutom svenska; engelska, franska, tyska, finska, serbokroatiska (latinsk) och danska. Vi levererar ledtexterna på lönebeskedet och ni själva kan ge utländska texter på lönearterna.
Lönerevision
Funktionen lönerevision ger möjlighet att genomföra en fullständig revision av aktuella inställningar i personregistret. Lönerevision kan användas inte bara för att få in de nya lönerna i personregistret utan också under t.ex. ett förhandlingsarbete. Du kan enkelt se hur en ändring slår.
Collectum, Pensionsvalet och Försäkringsgirot
Har ni anställda med tjänstepension enligt ITP planen kan du låta löneprogrammet räkna ut vilka belopp som ska rapporteras till Collectum. Funktioner finns också för att redovisa till Pensionsvalet och att skapa en exportfil till Försäkringsgirot.
Anställningshistorik
En persons alla anställningar med uppgift om tidpunkter och befattningar sparas. I Crona Lön Plus finns också möjlighet att spara vilka arbetstidsschema som gällt vid visst datum, även framåt i tiden. Funktionen används av datumstyrda tider och löner. Det medför att en ändring i lön eller arbetstid slår igenom en viss dag även inom en löneperiod.
Formelvariabler
I Crona Lön Plus finns funktionen att skapa egna formelvariabler. I löneartsregistret finns en antals- och en beloppsformel, där du kan skapa aritmetiska beräkningar utifrån olika uppgifter i personposten och bland företags- eller myndighetsuppgifterna. En formelvariabel kan enklast beskrivas som ett slags macro, dvs. en enkel variant av programmering. När du skapar egna formelvariabler gör du i princip samma sak som vid formelbyggande för en löneart. Du registrerar en formel och namnger den med en s.k. formelkod. En formelkod är med andra ord namnet, beteckningen för en formelvariabel. Formelkoden måste vara unik för varje formelvariabel. Du kan skapa formelkoder som innehåller olika villkor, kan t.ex. användas om ersättningen varierar med ålder eller något annat.
Statistik
I Crona Lön Plus finns fler statistiklistor som ska redovisas till SCB.
Löneuppdrag
Istället för att lägga upp ett standardlönebesked, kan man lägga upp ett löneuppdrag. Ett löneuppdrag skiljer sig från ett standardlönebesked genom att det tar hänsyn till eventuella förändringar som lönerevidering, kontonummer, etc. Alla ändringar som gjorts i personal, avdelnings eller företagsregistren påverkar. Du kan också lägga in framtida uppdrag för viss person eller grupp som ska utföras fram till ett visst datum eller ett visst antal gånger. Det kan t.ex. vara amortering på ett lån med ränteberäkning.
Avdelningsregister
Låt oss ta ett exempel: Företaget Lek och Lär består av flera olika avdelningar, administration, marknad, utveckling och lager. Alla som arbetar på lagret har 25 kr i OB-tillägg medan de på administrationen för nöja sig med 20 kr. Istället för att lägga in dessa OB tillägg på var och en av de anställda kan du lägga in ett värde på avdelningen administration och ett annat på lager. Du kan också skapa olika fördelningsnycklar på olika avdelningar och få fram statistik per avdelning.
Löneartstabeller
Att kunna hantera flera olika löneartstabeller i ett och samma företag ger bl.a. möjligheten att skapa unika löneartstabeller för olika kollektivavtal. Har man bara möjligheten till en löneartstabell ska allt samlas i denna. Möjlighet finns att kopiera, exportera och importera dessa löneartstabeller.
Periodanalys
Med periodanalys ser du vilka löneperioder som har skapats i periodregistret. Markera löneperiod och gå ner en nivå och välj en enskild löneperiod ser du vilka personer som har fått lön under den aktuella perioden. Vidare ser du vilket datum lönen är utbetald och vilken status den har. I nästa nivå ser du vilka lönearter varje person har för den aktuella löneperioden. Funktionen är oslagbar vid felsökning.
Kontering
I Crona Lön Plus kan du arbeta med antalsredovisning, kontera på balanskonton, kontera naturaförmån, hantera moms, etc. När redovisningsbehoven ökar och du behöver kontera i flera olika dimensioner så ges den möjligheten. Utöver konto finns tillgång till tre dimensioner. Det kan vara kostnadsställe, projekt, objekt eller något annat.
Fördelningsnycklar
En fördelningsnyckel är en slags mall för hur en kontering ska göras mellan olika konton och resultatenheter. Du kan koppla en fördelningsnyckel till en viss person eller hel avdelning. En fördelningsnyckel kan samtidigt omfatta fördelning samtidigt på både konto och en eller flera resultatenheter eller bara avse en enskild resultatenhet. Kontot är kanske alltid detsamma medan fördelning på kostnadsställe sker i enlighet med fördelningsnyckeln.
Fria ackumulatorer
Möjlighet till egna ackumulatorer som också kan visas på lönebeskeden, exempelvis totalt antal körda mil i tjänsten. Lönearten för milersättning kan då kopplas till en fri ackumulator som ökar på värdet för antalet tjänstemil och som även kan läggas ut på lönebeskedet. En fri ackumulator kan också ingå i formlerna på en löneart.
Adressetiketter
En funktion för att själv skapa utseendet på adressetiketter med utskriftsfunktion.
Guide Slutlön
När en person slutar ska man summera och beräkna upparbetad semester, komptid och hantera eventuella förskott. Guiden slutlön gör allt detta automatiskt på ett fullständigt och säkert sätt.
Arbetsgivarintyg
I Crona Lön Plus finns också möjlighet att skriva ut ett arbetsgivarintyg utifrån den information som finns på lönebeskeden samt skicka till arbetsgivarintyg.nu.
Behörighet
Utbyggd funktion för att ställa in olika användares behörighet till löneprogrammet.
Crona Portal
Med Crona Lön Plus finns också möjlighet att koppla på tilläggsfunktionen Crona Portal. Med Crona Portal kommer Crona Lön ut på Internet. Anställda får ett effektivt verktyg att registrera sina arbetstider, resor, utlägg och tjänstemil via Internet. De kommer också åt alla sina lönebesked och kan se aktuella saldon, som total bruttolön, inbetald skatt, semesterdagar, etc.
Personallogg
Att vara arbetsgivare innebär ett ansvar gentemot sin personal, man ska ha kontroll över det som händer mellan den anställde och företaget. När gjordes senaste lönerevision, har utvecklingssamtal genomförts, i vilken mapp sparade jag Lisas anställningsavtal. I personalloggen kan du spara händelser om, med och kring en anställd. Där sparas också automatiskt vissa händelser om du har valt denna funktion i företagsinställningarna. Ändrar du lönen eller adressen i personalregistret genererar detta en händelse i personalloggen.
Kopplade dokument
Att hitta skrivna dokument i datorn kan vara ett problem. Genom att koppla dokument i Word, Excel, Crona Dokument, etc. till en viss person kan man alltid få fram dem via löneprogrammet. Det kan vara allt från anställningsavtal till meddelande om arbetsbrist. Allt samlat och åtkomligt.
Bankkoppling
I Crona Lön Plus finns också formaten ”Swedbank SP53” och ”Nordea Lönebesked 1D” som ger möjlighet att skicka själva lönebeskedet till banken för utskrift och distribution via banken.
Försäkringskassan
Möjlighet finns att skapa en exportfil till Försäkringskassan avseende personal vars sjukdom sträcker sig utöver sjuklöneperioden.
LAS-lista
Utskrift kan göras av LAS-lista och återanställningslista. Informationen hämtas från den anställningshistorik som finns och kan också exporteras till Excel för vidare bearbetning.
Statistik SCB
Förutom själva kalendariefunktionen ingår också sjuklöneaviseringsstatistik till SCB. Denna lista skapas utifrån den information som du anger i kalendariet.
Sjuklönekostnad
I Crona Lön finns möjlighet att beräkna och skriva ut underlag för ansökan om ersättning för sjuklönekostnad.
Fleranvändarversion
Till Crona Lön Plus finns ett tillägg som ger möjligheten till att hantera flera samtida användare.Man kan vara flera som arbetar inom samma eller olika företag. Crona Lön ska då installeras som klient/server programvara.
Bygglösen
I Byggavtalet ingår att byggföretag ska skicka granskningsuppgifter till Byggnads. Statistiken kallas LÖSEN (LÖneunderlag Säkert och ENkelt) och redovisas med en fil som laddas upp på Internet. Crona Lön är certifierat för Bygglösen.
Löneutmätning
Kronofogdemyndigheten kan beordra arbetsgivaren att göra vissa avdrag från den anställdes lön och vidarebefordra beloppet till myndigheten. Vid utmätning i lön finns det ett förbehållsbelopp för den anställde och hans familj. Detta brukar kallas existensminimum. Detta belopp ska den anställde ha kvar efter skatt och andra avdrag efter att utmätningen har gjorts.
Massgenerering
Massgenerering är en guide där du skapar alla de anställdas lönebesked för en viss löneperiod. Funktionen hämtar in löneunderlag från kalendariet, löneuppdrag, importuppdrag från försystem och standardlönebeskedet. Efter att löneprogrammet automatiskt gått igenom alla lönebesked är de klara att skrivas ut eller om du först vill skriva ut en attestlista.
Beslutspanel
Beslutspanelen är ett verktyg för dig som just är beslutsfattare. Med den kan du ta fram lönestatistik och du ser trenden månad för månad under den senaste 12-månadersperioden. Urval kan göras på egenskaper som kön, utbildningsnivå, befattningsnivå, etc.
Utskrifter
I Crona Lön Plus finns ett antal ytterligare utskriftslistor som Lönestatistik, Fackavgiftslista, Granskningsavgiftslista och en tidrapport.
Förskott
Om förskotten blir fler och mer frekventa kanske behovet av en liten personalreskontra skapas. Med hjälp av guiden kan du hantera alla förskott. Du kan skriva ut kvitto som mottagaren av förskotten ska underteckna och med automatik skapa ett löneuppdrag så att förskottet dras vid nästa lönetillfälle.
Kontrolluppgift för kapitalinkomst
I Crona Lön Plus finns också möjlighet att hantera lönearter för kapitalinkomst och därmed också få fram kontrolluppgiftsblanketterna KU20 och KU25.
Fack och försäkringskassa
Fackföreningsregister och med den en fackavgiftslista eller granskningslista kan hanteras. Samma sak gäller försäkringskassor, ett register kan upprättas.
Tidrapportregistrering
I Crona Lön Plus finns möjlighet att registrera, skriva ut och överföra tidrapporter. Den kan också användas för att granska, justera och godkänna tidrapporter som kommer från t.ex. Crona Portal, Crona Entré, Crona Tid eller något externt tidsystem.
Listgenerator
I listgeneratorn bygger du dina egna utskriftslistor. Möjligheten att själv designa är stor med summering, typsnitt, rubriker och färger. Du bestämmer själv vad som ska ingå i varje kolumn.
Semesterhantering
Du har i Crona Lön Plus tillgång till semesterhantering. Det annars så tidskrävande arbetet med semesterhanteringen förenklas. Du skapar automatiskt en semesterberedning och kan när som helst skriva ut en semesterskuldslista per önskat datum.
Statistik
Svenskt Näringsliv och SCB kräver ibland att ett företag ska redovisa viss statistik. Här finns SCB lönestrukturstatistik. Statistiken till Fora ingår i alla programversioner. Givetvis finns också statistik för besluten i det egna företaget.
Hälsobokslut och Journaler
I Crona Lön Plus finns tillgång till utskrift av hälsobokslut och journaler. Dessa listor skapas utifrån den information som du anger i kalendariet.
Crona Lön Mac LSS gör att du kan hantera löner för personliga assistenter. För var och en av de assistansberättigade du lägger in i systemet kan du ange vilka personliga assistenter som hjälper honom/henne. Mer om Crona Lön Mac LSS.
Çrona Portal
Med Crona Portal kommer Crona Lön ut på Internet. Dina anställda får ett effektivt verktyg att registrera sina arbetstider, resor, utlägg och tjänstemil. De kommer också åt alla sina lönebesked och kan se sina aktuella saldon. Mer om Crona Portal.
Crona Entré
Placera en iPad, iPhone eller varför inte en billig iPod Touch i personalingången. Kör Crona Entré och du har ett effektivt system för att fånga dina anställdas närvaro- och frånvarotider för senare överföring till Crona Lön eller Fortnox Lön. Mer om Crona Entré.
Byråtillägg
I grundversionen av Crona Lön Mac finns plats för tre företag. Med Byråtillägget ökas denna gräns till tio företag. Därefter kan man köpa till företag i grupper om tio. I Byråtillägget ingår dessutom funktioner som samordnad CSR förfrågan samt andra praktiska funktioner för byrån, som debiteringsunderlag. Ett hjälpmedel för att veta hur lång tid du lagt ned på dina olika klienter eller avdelningar inom ett företag för interndebitering.
Ferielön
Tilläggsmodulen Ferielön är utvecklad för skolor som beräknar ledighetsersättningar på ett delvis annorlunda sätt. Inom skolan kan förekomma både anställda med ferielön och anställda med andra typer av semesterberäkning. Passar till Crona Lön 50 och högre. Mer om Ferielön (pdf).
Dokumentpanel
Med Dokumentpanelen får du ett aldrig sinande blankettförråd med alla de blanketter som du behöver i rollen som arbetsgivare. Blanketterna omfattar allt från 'Platsannons' till 'Besked om uppsägning' och 'Tjänstgöringsbetyg'. Finns också som en fristående programvara, Crona Dokument (endast för Windows)