2019-03-20Mer info
Nu närmar vi oss raskt ett nytt semesterårsskifte för er som har semesterår mars/april. Vi erbjuder i år utbildningar för er som känner er lite ringrostiga.

I Stockholm håller vi en 2-dagars kurs den 3 april för er som behöver en rejäl genomgång. I Alingsås hålls samma kurs den 10 april.

För er andra som kan semester men som snarare efterfrågar en "reminder" kring hur man genomför ett semesterårsskifte, har vi ett webbinarie den 28:e mars.

För att boka din plats följer du länken ovan!
Personalliggare
2019-03-13
Du som bedriver verksamhet inom bygg-, restaurang-, frisör- eller tvätteribranschen måste enligt lag föra personalliggare. Även du som bedriver verksamhet inom service av motorfordon, kropps- och skönhetsvård samt om du är livsmedels- eller tobaksgrossist ska föra personalliggare.

En personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen eller i verksamhetslokalen. Den ska uppdateras dagligen och vara lättillgänglig om Skatteverket gör ett besök.

Kontakta oss på DataVara AB för att få veta vilka lösningar vi kan erbjuda! Ring 0322-67 07 00
Mingla med oss den 27 mars
2019-03-08

Skall ni besöka mässan Leva & Fungera i Göteborg i år? Vi ställer inte ut på mässan i år, utan bjuder istället in dig till vårt mingel i hotellet bredvid.

Vi på Crona Lön vill gärna träffa dig och andra inom LSS-området! Kom - träffa oss och utbyt erfarenheter med kollegor i branschen.

Vi bjuder på lite snittar, bubbel och passar på att berätta om nyheter i Crona Lön, Portal och Bemanna,

Kom när det passar dig, mellan 15:00-19:00 den 27/3, finns vi på Gothia Towers vid svenska mässan. Säkra din plats på gästlistan - begränsat antal platser! o.s.a 15/3, till annika.hess@datavara.se
Skatteavdraget för fackavgifter avskaffas
2019-03-07
Skatteavdraget för fackföreningsavgifter avskaffas från den 1 april. Skatteutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag till att avskaffa skattereduktionen för fackföreningsavgifter.

Den nu gällande skattereduktionen för fackföreningsavgift infördes den 1 juli 2018 och innebär en skattereduktion med 25 procent av den sammanlagda avgift som en medlem under året har betalat till en svensk eller motsvarande utländsk arbetstagarorganisation, förutsatt att den sammanlagda avgiften under året uppgår till minst 400 kronor.

I en proposition föreslås att skattereduktionen för fackföreningsavgift ska avskaffas från och med den 1 april 2019.
Ny version av Crona Tid
2019-02-20
Crona Tid 1.9 R:190220
Nya och/eller ändrade funktioner:
• Karenshantering införd med samma inställningsmöjlighet som i Crona Lön. Aktivering och val av datum görs i menyn Företagsinställningar - Inställningar - Grundinställningar - Sjukhantering och undantag till karensdag kan göras per person, Personalregister - Anställning - Anställningsförhållande - Sjukhantering.
• Beräkning av mertid på nollschema (för deltidsanstälda).
• Tidsvärden kan visas i formatet T:MM (Timmar:Minuter) istället för timmar och hundradels timmar. Inställning görs i Företagsinställningar –Inställningar – Tidsinställningar - Tidsinställningar. Inställningen gäller även på TidUr (ej TidUr Webb) kopplade till samma databas.
• I menyn Företag - År - Ta bort kan man på ett enklare sätt välja att ta bort nya eller gamla år.
Företag - Registervård. Ny undermeny som innehåller gamla funktionerna Rekonstruera och Kontrollera databas . Samt nya funktionerna Städa register och Städa databas.
• Utskrift av aktuellt arbetstidsschema och antal karenstillfällen på personallistan.
• GDPR, anonymiserade utskrifter.

Buggrättning
• Rättningar är gjorda i Personalliggaren och Övertidsjournalen. Fixat flera andra småbuggar, rättat till flöde, design samt pillat lite här och lite där…
2019-02-20Mer info
Arbetsmiljöverket genomför nära 2 000 inspektioner i år för att arbetsgivare ska förebygga arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Följ länken för att få veta mer, bl.a. om vilka branscher som ska inspekteras.
2019-02-20Mer info
Ett helt nytt system för anställningstrygghet där kompetensen har större betydelse än anställningstiden. Som arbetsgivare kommer ett helt nytt ansvar kring kompetensutveckling, tror Carin Ulander Wänman, forskare vid Umeå universitet, när den över 40 år gamla Lagen om anställningsskydd (LAS) kommer att ersättas inom två år. Det skriver Arbetsmarknadsnytt, som du når via länken.
Ansökan SINK
2019-02-12
På vår hemsida finns sedan en tid tillbaka blanketten "Ansökan SINK". Har ni Crona Dokument eller dokumentpanelen i Crona Lön kan ni utan kostnad ladda hem och importera den till ert system. Det är cdi varianten som ni ska ladda hem. Filtypen cdi står för "Crona Dokument Import". Ni kan ocks titta på den genom att klicka på texten pdf efter namnet.
Crona Resenär iPhone - Ny version ute!
2019-02-07
Nu finns en ny Resenär iPhone att ladda ner från AppStore.

Buggrättning:
• All milersättning blev skattepliktig i årsversionen. Detta är nu korrigerat med skattefri del och överskjutande skattepliktig.
• Bilregistret tillåter nu den nya typen av nummerplåtar enligt ABC12X där X antingen kan vara en siffra eller en bokstav.
2019-01-29Mer info
Nu är vi tillbaks efter en period av influensa. Efterfrågan på våra båda webbinarier kring AGI och nya karensavdraget är alltjämt stort. Vi har av den anledningen lagt till två nya datum. För nya eller ringrostiga användare kan också vårt webbinarie, Introduktion till Crona Lön, vara en bra start.

AGI webbinarie, onsdag den 6/2 klockan 13:30
Introduktion till Crona Lön, fredag den 8/2 klockan 14:00
Karensavdrag, onsdag den 13/2 klockan 10:30

Boka din plats nu, gå via länken! Välkomna!
Programuppdatering
2019-01-22
Så var det dags för en programuppdatering med några nyheter och några rättningar.

Bilprislista:
Nu är 2019 års bilar inlagda. Skatteverket har gjort en ändring av avrundningen till årets beräkningar som de inte hade dokumenterat. Detta innebär att ni efter installationen ska göra om körningen av bilförmånsvärden. Gå in under menyn Företag och Beräkna ny bilförmån.

Skatteavdrag:
Den gamla CSR-hanteringen har uppdaterats med något som kallas FOS (Fråga om skatteavdrag). Nu finns ett val under menyn Lönekörning så att man enkelt kan fråga Skatteverket inför en lönekörning.

2019-01-08Mer info
Nu finns ett tillägg till vår standard löneartstabell med de lönearter som behövs för att hantera karensavdraget på ett bra sätt. Du hittar det under menyn Support och sedan Importfiler.

För att komma dit ska du ange lösenordet som du hittar i längst ned löneprogrammets OM-ruta under menyn Hjälp.

Ny version av Crona Entré 50 på AppStore
2019-01-02
Till denna versionen har vi förbättrat funktionen för personalliggare. Vid tidshändelser som beredskap och helglön noteras den anställde nu som frånvarande på personalliggaren. Enligt Skatteverket ska endast närvarande personal visas på personalliggaren. En ny knapp för rast har införts, som innebär att man inte ska ha lön, men ändå befinner sig inom företagets lokaler. Knappen gör att personalliggaren blir korrekt ifall man t.ex. äter lunch i företagets lunchrum.

För att hitta den i AppStore ska du söka på begreppet DataVara med inställningen för iPhone. Uppdateringen kostar inget extra utan ingår i ert avtal.
2019 års version av Crona Lön ute
2019-01-02
Nu finns den nya årsversionen av Crona Lön utlagd för uppdatering. Nyheterna är i första hand nya myndighetsuppgifter och ny skatteberäkning med hänsyn till de ändringar Riksdagen antagit. För er som inte uppdaterat i december är givetvis AGI och Karensavdrag viktiga nyheter..

Vid start av löneprogrammet får du förslag om att göra en programuppdatering. Det kan du göra även om du inte är klar med 2018 års hantering. Valde du bort den möjligheten kan du senare via Hjälp-menyn genomföra programuppdateringen.
2018-11-02Mer info
Crona Portal har uppdaterats

Crona Portal Reseräkning.
Nu finns en avancerad hantering av reseräkningar i Crona Portal. I portalen under Administrera finns en kraftfull funktion, där ni skapar ert egna resereglemente och sätter era värden på traktamenten, måltidsreduktioner, etc. Som vanligt anger du för företaget eller enstaka användare vilka funktioner man ska ha tillgång till. Denna nya funktion ingår utan extra kostnad, men måste slås på av er - se länkat supportdokument..

Guider
Guiderna finns kvar och har fått en ny ikon (en fyr). Guiderna tar givetvis nu också hänsyn till resereglementets regler, där det är möjligt.

Debiteringskonto
Som administratör kan du skapa en utskrift som visar vilka händelser som kommer att debiteras. I dagsläget gäller detta inloggning eller signeringspåminnelse med SMS, samt inloggning och signering med BankID.

Smått och jättegott
Förbättrad design på notifikationer, t.ex. visas lyckade ändringar inte längre med den stora gröna notifikationsrutan utan en mer diskret grön bock.
Stänger man av funktioner för hela företaget eller enstaka användarkonton, försvinner nu ikonen istället för att gråas ut. Du får därmed en mer komprimerad startsida, med de funktioner som verkligen används.
2018-08-30Mer info
I Crona Lön finns möjligheten att använda sig av funktionen Digital brevlåda, vilket innebär att lönebeskedet skickas till den anställde via någon operatörerna eBoks eller Kivra. Möjlighet finns att koppla på båda operatörerna på ett och samma företag. Pelle kan få sitt lönebesked till e-Boks, Lisa sitt till Kivra och Anders via snigelpost.

Idag får de flesta anställda sina lönebesked via e-post. Datainspektionen har gjort bedömningen att det inte uppfyller säkerhetskraven avseende nya Dataskyddsförordningen (GDPR). Vår digitala brevlåda uppfyller dessa krav. Även Crona Portal uppfyller kraven. Genom att skicka ut lönespecifikationer och kontrolluppgifter via vår Digitala brevlåda effektiviseras lönehanteringen och görs hållbar över tiden, dessutom ”bra miljöval”.

Att koppla på Digital brevlåda kostar 490 kr som en engångssumma, per lönebesked som kan skickas debiteras 1:95 kr. Ni som ännu inte skaffat Digital brevlåda kan göra beställningen direkt inifrån löneprogrammet - gör det!