2021-07-23Mer info
Under hösten 2021 arrangerar vi ett flertal webbinarier om webbaserade Crona Lön, Bokföring, AGI, Årskifte m.m

Se vårt utbud och boka din plats via länken ovan.
Varmt välkommen!
Flytten är klar!
2021-07-10
Lördag 210710 kl 10:45

Då är flytten av alla webbtjänster genomförd och alla tjänster rullar på.

Vi fortsätter naturligtvis att bevaka allt!
2021-07-08Mer info
Crona Portal - nytt utseende, nya funktioner, nya möjligheter från 10/7

Vi kände att det var dags att fräscha upp Crona Portal! Hela programmet har byggts om från grunden och har både förenklats och förbättrats i många avseenden. Portalen liknar nu Crona Lön på webben. Vi har självklart även passat på att implementera en del nya funktioner under arbetets gång.

Det nya utseendet når ni efter vår flytt av driftmiljön till Azure, som vi gör på lördagen den 10 juli.

App
Vidare vill vi presentera Crona Portal som en app! Allt dina anställda rapporterar i appen synkas automatiskt till datorn och vice-versa. Appen finns både till Android och iOS och ingår kostnadsfritt för användare med kontotyp ”anställd”. Fler funktioner och hantering för LSS kommer på sikt.

Vad händer med ”gamla” Crona Portal?
Vi kommer att fortsätta stödja den gamla versionen av Crona Portal fram t.o.m. 2021-12-31. Du kan fram till dess när som helst hoppa över till den gamla versionen om så önskas, antingen vid inloggning eller när du är inne i Portalen.
2021-07-07Mer info
I dag släpper vi en mindre uppdatering av löneprogrammet.

Vi har rättat beräkning av arbetsgivaravgift vid ett lite ovanligare fall med två nivåer av nedsättning i kombination med 1000-gräns eller idrottsutövare.

För de som använder vår modul för ferielön finns en ändring som gör att du nu kan ta ut en ferielöneskuld under sommaren. Vi har också gjort en rättning av uppdatering till personalregister av antal enstaka dagar. Titta gärna på bifogat supportdokument!

Glad sommar!
2021-07-07
Vi önskar alla våra kunder, samarbetspartners och vänner en riktigt skön sommar! Vår säljavdelning har semester v.28 - 30. Crona Löneservice har öppet som vanligt men med begränsad bemanning och Crona Support har öppet för dig hela sommaren.

Glad sommar och ta hand om dig!
2021-07-05Mer info
Tjänstebilarna som rullar på vägarna blir fler och fler. Men vad är egentligen en tjänstebil och när räknas det som en bilförmån? Har du koll på de nya reglerna? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta.

Läs mer via länken ovan!
2021-06-30Mer info
Riksdagen beslutade 16/6 att arbetsgivaravgifterna för personer födda 1998 - 2002 ska sänkas till 10,21 procent på ersättningar upp till 25 000 kronor per månad för utbetalningar som görs under juni, juli och augusti. Reglerna gäller för löner utbetalda från 1 juni.
Den nya procentsatsen får du in i ditt program genom att gå till meny Inställningar, Import myndighetsuppgifter efter att beslutet har tagits i Riksdagen, troligen den 16 juni. På meny Inställningar och Myndighetsuppgifter kan du sedan kontrollera att du har fått en post med datum 2021-06-01 där arbetsgivaravgiften för unga vuxna är satt till 10,21 %. På motsvarande sätt kommer vi senare att lägga ut en fil där du får en post med 2021-09-01 där arbetsgivaravgiften återgår till 19,73 %. De ändrade procentsatserna kommer också med vid uppdatering av hela löneprogrammet efter att reglerna trätt i kraft.

Följ länken för att komma till ett supportdokument som visar hur du kan rekonstruera dina lönebesked.

För att slippa begära omprövning hos Skatteverket bör du vänta med att lämna arbetsgivardeklarationen för juni månad till dess att reglerna har trätt i kraft. Arbetsgivardeklaration för juni månad ska ha kommit in till Skatteverket senast den 12 juli.
2021-06-22Mer info
Idag öppnar SN för insamling av sin vårstatistik för några få avtal avtal inom Byggföretagen och Installatörsföretagen. Den större statistikinsamlingen sker på hösten med start 4:e oktober.

Du vet väl att ditt löneprogram är ett av de få lönesystem som har infört API-koppling till Svenskt Näringsliv? Det innebär att du kan kontrollera och rätta dina uppgifter innan du skickar in dem och minimerar på så sätt risken att få det där tråkiga telefonsamtalet om att uppgifterna inte stämmer.

API-NYCKEL FÖR VALIDERING OCH INSKICK
Genom att ange den API-nyckel du hittar när du loggar in på Svensk Näringslivs hemsida i löneprogrammets företagsinställningar, kan du både validera (kontrollera) dina uppgifter innan du skickar in lönestatistik och även skicka själva statistiken elektroniskt.
2021-06-16Mer info
Idag sent under eftermiddagen togs det väntade beslutet om extra nedsättning av arbetsgivaravgifterna för 19-23-åringar enligt nyheten från 7 juni nedan!

Det finns även en ny version av Crona Lön, där de ändrade arbetsgivaravgifterna finns med ifall du föredrar att uppdatera ditt program. Du kan alltså antingen uppdatera programmet eller bara importera nya myndighetsuppgifter.

Läs föregående nyhetsinlägg för all information om vad du eventuellt behöver åtgärda.


Från och med nu finns de nya myndighetsuppgifterna att importera!

2021-06-09Mer info
Crona Lön är först av alla löneprogram i Sverige att bli certifierade för ByggLösen 2.1, lönegranskning och statistiksammanställning till Byggnads!

Nu hanterar vi tidlön för Byggavtalet och Entreprenadmaskinavtalet, prestationslön för Byggavtalet och tidlön för Teknikinstallationsavtalet och Plåt & Ventilationsavtalet.

Versionen innehåller bland annat även de beslutade budgetnyheter som gäller från 1 juli: Växastöd för två anställda, höjd gräns för FoU och ny bilförmånsberäkning. Byt till RSS versionsinfo ovan och läs mer om nyheterna.
2021-02-24Mer info
Vi börjar få en del frågor från våra kunder gällande det nya formatet ISO20022.
När det gäller att skicka löner med det filformatet vill vi gärna försäkra er att vi bevakar den nya planerade nordiska betalningsinfrastrukturen noga, tillsammans med alla lönesystemtillverkare i Sverige.

Ändringarna är mycket omfattande och innebär bland annat att alla typer av giro och utbetalningsavier kommer att avvecklas. Den planerade nya betalningsinfrastrukturen baserar sig på XML ISO20022, ett gigantiskt filformat där bara en väldigt liten del omfattar löner, men varje bank kommer att bestämma vilka tjänster de kommer att erbjuda samt tillåts ha sin egen tolkning av formatet. Detta kommer att innebära att vi åtminstone under en övergångsperiod kommer att få ha flera olika filformat för varje bank och vi är medvetna om att det inte kommer att underlätta för vare sig er eller oss. Informationen vi har idag är också t.ex. att alla transaktioner ska baserade sig på IBAN (dvs inte på svenska clearingnummer/kontonummer). Olika beteckningar förekommer också, bland annat ”ISO pain.001”.

Tidsplanen för löneutbetalningar via det nya systemet är dock en helt annan än det som gäller för t.ex. leverantörsbetalningar. I nuvarande tidsplan för betalningsstrukturen ligger start av löneutbetalningar tidigast Q3 2022. Men även här kan olika banker ha olika tidshorisonter.

Är du nyfiken på vad ändringarna innebär? Klicka på länken ovan. Vi har all anledning att återkomma med mer information längre fram.
Nedsättning av arbetsgivaravgiften
2020-09-11
För att stötta livskraftiga företag, skapa jobb och stärka återstarten av ekonomin bör nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den först anställda tillfälligt utvidgas.

Förslaget innebär att företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag med en anställd och som anställer ytterligare en person kommer att ges rätt till nedsättning av arbetsgivaravgifterna. Den föreslagna nedsättningen gäller för anställningar under perioden 1 juli 2021–31 december 2022.
Crona Lön Byrå
2020-02-28
Vi har tagit fram en specialversion av vårt löneprogram som är anpassad för er som redovisningsbyrå.

Effektiva hjälpmedel i lönearbetet är förutsättningen för nöjda klienter. Snabb registrering, fler automatiska kontroller, färre handgrepp, enkelhet att göra rätt, allt till ett pris som alltid är relaterat till nyttan.

Nya Crona Lön Byrå är helt prissatt efter antal genomförda transaktioner med möjlighet att enkelt vidarefakturera dessa till din klient, med önskat påslag.

Låt oss berättta mer, ring eller maila oss!

0322 - 67 07 00
info@datavara.se

Nya funktioner i Crona Portal
2020-01-31
Nu har vi i Crona Portal lagt till funktioner för ledighetsansökan och påminnelser.

Ledighetsansökan:
Nu finns en funktion för den anställde att ansöka om ledighet, både för hela dagar eller del av dag. En enkel och papperslös process där den anställde kan begära ledigt och en ansvarig kan godkänna eller neka ledigheten. Godkänns ledigheten läggs den automatiskt in i tidrapporten med korrekt tidkod och datum så den inte behöver registreras igen.
Se Supportdokument: LON0201

Påminnelser:
Det finns tillfällen, där man kanske vill att en anställd eller en ansvarig ska utföra en viss arbetsuppgift eller få ett svar så fort som möjligt. För att personen ska slippa logga in och kontrollera var tionde minut kan du koppla på funktionen Påminnelser. Användaren kan då få ett mail eller sms med information att det finns arbetsuppgifter att göra eller att svar har erhållits.
Se Supportdokument: LON0200