Driftstopp på Crona Portal
2020-12-01
Nu på söndag den 6 december kommer vi att göra en större ombyggnad av databaserna på Crona Portal.

Arbetet påbörjas 10:00 och beräknas vara klart kl 14:00. Även efter det kan vissa smärre driftsstörningar förekomma.

Crona Portal kommer att vara avstängt för användare under tiden, vilket innebär t.ex. att de anställda inte kan registrera sina tider och du kan inte kan synka mellan Portalen och Crona Lön.
2020-11-20Mer info
På Black Friday 27/11 kommer vi ha ett erbjudande som du inte vill missa! Håll utkik och följ oss gärna på facebook.
Utbildningsdag för supporten 27/11
2020-11-20
Fredagen den 27/11 håller vi stängt på supporten för utbildning. Då kommer vi att träna och bli jätteduktiga på vår kommande produkt, Crona Lön på webben.

Förlängd korttidspermittering
2020-11-10
Korttidspermittering kan i dag beviljas som längst i nio månader i följd. Regeringen kommer föreslå att den tidsgränsen tillfälligt tas bort under perioden fram till den 30 juni 2021.

Det innebär det att korttidspermitteringar som har beviljats under 2020 kommer kunna förlängas med upp till ytterligare sju månader, eller som längst till 30 juni 2021.

Under perioden fram till den 30 juni 2021 kommer stödet fortsatt vara förstärkt jämfört med de ordinarie nivåerna i lagen. I januari, februari och mars kommer subventioneringsgraden att vara 75 procent, vilket är samma nivå som stödet ligger på i år. Under april, maj och juni blir subventioneringsgraden 50 procent. För december 2020 är subventionsgraden 75 procent enligt befintliga regler.

Förlängningen kombineras med en striktare hantering vid ansökan.
2020-11-05Mer info
Passa på att boka er på något av våra webbinarier nu under november.

06/11 - Lönekartläggning
10/11 - Introduktion Crona Lön
11/11 - Bokföra i Crona Lön

Lönekartläggning
Alla företag ska årligen genomföra en lönekartläggning. Som ett tillägg till vårt Crona Lön finns en avancerad funktion för att hjälpa dig med detta. Arbetet med lönekartläggningen möjliggör för dig som företagare att upptäcka, åtgärda och förhindra skillnader i lön och andra förmåner mellan kvinnor och män.

Introduktion Crona Lön
Under tre timmar går vår Lotta Lindroth igenom grunderna i Crona Lön. Du får en inblick i en hel lönekörning, allt från viss regeistergenomgång till utskrift av lönebesked och redovisning till Skattverket.

Bokföra i Crona Lön
Ett webbinarie med fördjupning kring hur man bokför i Crona Lön. Du får lära dig allt kring hur man kan kontera, fördela på olika resultatenheter samt integrera med andra system.

Följ länken och boka er, nästa webbinarie genomförs redan imorgon!
Det nya reseavdraget skjuts upp.
2020-11-05
Förslaget om ett nytt reseavdrag som har fått hård kritik skjuts upp eftersom regeringen har nog med arbetet kring coronakrisen. I det nya systemet måste en bilägare ha minst 3 mil enkel väg till jobbet för att kvalificeras för avdraget. När och om det införs får vi se!
Sjukintyg, nya datum
2020-10-26
Från och med 1 november 2020 gäller nya regler för läkarintyg: dag 8 för ersättning för vab och dag 15 för sjukpenning.

I vanliga fall behöver man lämna läkarintyg från dag 8 till sin arbetsgivare eller Försäkringskassan. Men det kravet har regeringen sedan tidigare beslutat att tillfälligt ta bort och ändrat til den 21:a sjukdagen. Möjligheten att kräva läkarintyg från första dagen har också tillfälligt upphävts i ”Lag om sjuklön”, med anledning av pandemin.

Nya datum:
Om den första sjukdagen inträffar före den 1 november 2020 kommer man avvakta med att begära in läkarintyg för perioden mellan dag 15 och 21. Om den första sjukdagen är 1 november eller senare så skall läkarintyg lämnas från dag 15 i sjukperioden.
2020-10-06Mer info
Är du en kreativ och initiativtagande person som drivs av möjligheten att utvecklas i din yrkesroll? Har du erfarenhet inom marknad och försäljning av mjukvara mot B2B? Då kan jobbet som Försäljnings-och Marknadschef på DataVara AB vara precis rätt för dig. Sök jobbet idag och få chansen att bli en del av vårt glada team på DataVara AB!

Ansökan
I den här rekryteringen samarbetar vi med rekryteringsföretaget Experis. Vid frågor är du välkommen att kontakta ansvarig rekryterare Eva Ekdahl0722-388150 eller via e-post: eva.ekdahl@se.experis.com eller följ länken ovan. Ansök bör vara oss tillhanda senaste 2020-10-23.
Smittbärarpenning
2020-10-02
För att minska smittspridningen av covid-19 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att friska vuxna personer som bor i samma hushåll som en person med bekräftad covid-19 ska få förhållningsregler om att hålla sig i hemmet. Detta innebär en skyldighet att stanna hemma under en begränsad tid. De som på grund av detta går miste om inkomst har rätt att ansöka om så kallad smittbärarpenning från Försäkringskassan.
2020-10-02Mer info
Ett enklare sätt att komma igång med Crona Lön är att delta på ett av våra webbinarier, där vi under 3 timmar gör en genomgång av grunderna i löneprogrammet.

Webbinariet Introduktion Crona Lön ger dig en inblick i löneprogrammet och dess omfång. Vi gör en hel lönekörning och går igenom de viktigaste inställningarna som ska göras på system, företag och de anställda. Webbinariet ska ge dig en uppfattning kring hur du kan ange lönen för de anställda via våra guider, med hjälp av kalendariet eller manuellt på traditionellt sätt. Vi visar hur du tar fram kontrollistor för attest, skickar lönebesked via vår digitala brevlåda till Kivra och vår app, laddar upp arbetsgivardeklarationen (AGI) till Skatteverket och inte minst tar fram ett bokföringsunderlag till redovisningen.

Nästa kurstillfälle är på onsdag den 7 oktober. Följ länken och boka din plats eller ring oss!
Las-förhandlingar kraschar
2020-10-01
Las-förhandlingarna har brakat samman. Det blir inget historiskt avtal om arbetsrätten, rapporterar TT. Nu träder politikerna in på banan, också det historiskt. Ytterst hotar regeringskris.
2020-09-28Mer info
Nu kan du skicka in statistiken till Svenskt Näringsliv (SN) genom bara en knapptryckning. Inget mer handhavande av exportfiler. Du kan också testa så att uppgifterna som överförs är korrekta innan de når SN skarpt. Följ länken och läs vårt supportdokument för att se hur du gör!
Alla nyheter både avseende löneprogrammet och portalen finns beskrivna här i Nyhetspanelen. Byt RSS:en ovan till Versionsinfo.
2020-09-22Mer info
Ett webbinarie, vad gäller och hur gör du?
Löneväxling innebär att en anställd byter en del av sin bruttolön mot en förmån. Löneväxling kan göras vid ett enstaka tillfälle eller fortlöpande. Detta webbinarie tar upp vad du ska tänka på och vilka regler som gäller.

Webbinariet genomförs tisdagar, den 29/9, 13/10 och 3/11, alla klockan 10:30. Klicka på länken ovan. Välkomna!
Schablonersättningen höjs
2020-09-14
Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 att beloppet för timschablonen för assistansersättningen räknas upp med 3,5 procent. Schablonen föreslås därmed fastställas till 315 kronor per timme för 2021. Den enskilde får själv avgöra hur stor del av assistansersättningen som ska användas till lön eller till kostnader för exempelvis arbetsmiljö och kompetensutveckling.
Nedsättning av arbetsgivaravgiften
2020-09-11
För att stötta livskraftiga företag, skapa jobb och stärka återstarten av ekonomin bör nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den först anställda tillfälligt utvidgas.

Förslaget innebär att företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag med en anställd och som anställer ytterligare en person kommer att ges rätt till nedsättning av arbetsgivaravgifterna. Den föreslagna nedsättningen gäller för anställningar under perioden 1 juli 2021–31 december 2022.
DataVara AB har fått nya ägare
2020-09-08

Vi är glada att kunna meddela att vi fått nya starka ägare som kan föra våra traditioner vidare in i nya tider. Ägare är nu Confirmasoft AB. Den nya styrelsen består av ordföranden Jarle Mørk, suppleant Anna Hasselgren och till ny VD har Thomas Palm utsetts.
Nya LAS
2020-06-08
I korthet ser förslaget ut så här:
- Kompetensutveckling skrivs in i lag. Formuleras: ”Arbetsgivaren har ansvar för skälig kompetensutveckling under anställningen.”
- Enklare och mindre kostsamt för arbetsgivare att säga upp på grund av personliga skäl.
- Undantagen i turordningsreglerna utökas från två till fem. Gäller alla företag, även de med fler än tio anställda. Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan dem som jobbat lika länge – ålder inte längre en faktor.
- Turordningskretsar får inte längre slås ihop. En driftsenhet – en krets.
- Rätt till förtur vid anställning efter 9 månader i stället för 12 månader vid visstidsanställning.

Ändringarna i LAS föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.
2020-06-04Mer info
Personlig assistans för andning och sondmatning utökas
• Personer som behöver hjälp med andning och sondmatning ska enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ges rätt till personlig assistans för hela sitt hjälpbehov. Det kan exempelvis gälla förberedelser och efterarbete i samband med sondmatning, som rengöring av sondspruta.
• Hjälpåtgärderna ska kunna ge rätt till assistans även om vissa moment normalt skulle ingå i föräldraansvaret.
• Den utökade rätten till personlig assistans ska också gälla när personen exempelvis är i skolan.

Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2020. Äldre bestämmelser för personlig assistans och assistansersättning gäller för tiden dessförinnan.
Crona Lön Byrå
2020-02-28
Vi har tagit fram en specialversion av vårt löneprogram som är anpassad för er som redovisningsbyrå.

Effektiva hjälpmedel i lönearbetet är förutsättningen för nöjda klienter. Snabb registrering, fler automatiska kontroller, färre handgrepp, enkelhet att göra rätt, allt till ett pris som alltid är relaterat till nyttan.

Nya Crona Lön Byrå är helt prissatt efter antal genomförda transaktioner med möjlighet att enkelt vidarefakturera dessa till din klient, med önskat påslag.

Låt oss berättta mer, ring eller maila oss!

0322 - 67 07 00
info@datavara.se

2020-02-26Mer info
Crona Portal är det effektiva verktyget, där de anställda enkelt kan registrera sina arbetstider, utlägg, tjänstemil och reseräkningar. De kommer åt sina saldon och lönebesked på ett GDPR-säkert sätt i t.ex. telefonen. Crona Portal finns på Internet!

Crona Portal ger också möjlighet till stämpelur, ledighetsansökningar, uppladdning av utskrifter och blanketter från Crona Lön och bemanningsplanering. Följ länken till vår film som kortfattat beskriver Crona Portal, den "förlängda armen" tlll Crona Lön!

Kampanj: Passa på, fram till 15 mars lämnar vi 40 % rabatt på licensavgiften!
2020-02-07Mer info
En reklam/instruktionsfilm kring hur du kopplar på vår digitala brevlåda. Vi visar också appen Lönebesked och Saldon. Som tidigare meddelats kommer vi inte i framtiden stödja utskick av lönebesked via e-post. Detta för att följa reglerna kring GDPR.

Passa på att koppla på ert företag på vår digitala brevlåda om ni inte redan gjort det. Börja med att titta på filmen!
Nya funktioner i Crona Portal
2020-01-31
Nu har vi i Crona Portal lagt till funktioner för ledighetsansökan och påminnelser.

Ledighetsansökan:
Nu finns en funktion för den anställde att ansöka om ledighet, både för hela dagar eller del av dag. En enkel och papperslös process där den anställde kan begära ledigt och en ansvarig kan godkänna eller neka ledigheten. Godkänns ledigheten läggs den automatiskt in i tidrapporten med korrekt tidkod och datum så den inte behöver registreras igen.
Se Supportdokument: LON0201

Påminnelser:
Det finns tillfällen, där man kanske vill att en anställd eller en ansvarig ska utföra en viss arbetsuppgift eller få ett svar så fort som möjligt. För att personen ska slippa logga in och kontrollera var tionde minut kan du koppla på funktionen Påminnelser. Användaren kan då få ett mail eller sms med information att det finns arbetsuppgifter att göra eller att svar har erhållits.
Se Supportdokument: LON0200
2020-01-22Mer info
Välkommen på lönekurs den 11 februari.

Vi genomför kurser i att hantera löneprogrammet Crona Lön, som också säljs under namn som FDT Lön och Edison Lön.

Du blir löneförättare på företaget Lek o Lär AB och får köra deras löner under fem månader, från oktober till februari. Det blir m.a.o. också ett årsskifte som du får hantera.Detta är en kurs för dig som vill få en ordentlig genomgång av löneprogrammet och som omfattar två dagar. Du får lägga upp ny personal, göra inställningar, utföra hela lönekörningar, med bankutbetalning, arbetsgivardeklaration (AGI) och årsavstämning.

Du får lära dig att registrera löner både direkt och via den inbyggda kalendariefunktionen. Även allmänna frågor kring lagar och avtal som styr lönehanteringen tas upp. Efter genomgången kurs ska du självständigt kunna köra Crona Lön och på ett effektivt sätt utnyttja dess grundläggande

Följ länken i rubriken och boka din plats!
Lönkalkylatorn 2020
2020-01-02
Nu finns den nya versionen av Lönekalkylatorn för iPhone med 2020 års skattetabeller ute på AppStore för nedladdning.

Priset är 25 kr inklusive moms.
Anställningsskyddet förlängs till 68 år
2019-12-10
När en arbetstagare fyllt 68 år kan arbetsgivaren säga upp denne utan att det krävs saklig grund genom ett förenklat uppsägningsförfarande. Ny lagregel från årsskiftet.

Även åldern för när särskilda regler för uppsägningstid och företrädesrätt börjar gälla höjs. Detsamma gäller åldersgränsen för när tidsbegränsade anställningar inte längre ska övergå till tillsvidareanställningar. Möjligheten till den särskilda formen för visstidsanställning av äldre arbetstagare försvinner. Den 1 januari 2023 höjs åldersgränserna i lagen om anställningsskydd till 69 år.
2019-11-26Mer info
Välkommen till vårt webbinarie den 9 december som tar upp vad du behöver tänka på i samband med årsskiftet.

Vid ett årsskifte finns det ett antal saker som ska genomföras i löneprogrammet. Det är lätt att glömma de olika stegen eftersom det är ju så sällan som det är just ett nytt år.

Under en timma går vi också igenom vilka nya regler som kommer att gälla under 2020. Ett webbinarie som är väl värt att delta i. I slutet besvaras de allmänna frågor som ställts via chatten under sändningen.

Vi håller detta webbinarie endast den 9 december klockan 10:30. Boka din plats! Följ länken till vår bokningssida.
2019-09-11Mer info
Reseavdragskommittén har haft i uppdrag att undersöka hur systemet för avdrag för resor mellan bostad och arbetsplats bör omarbetas för att på ett bättre sätt gynna resor med låga utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar och samtidigt vara enklare än nuvarande system att tillämpa, administrera och kontrollera.

Kommittén föreslår att reseavdraget avskaffas i sin nuvarande form. Det ersätts av en avståndsbaserad och färdmedelsneutral skattereduktion för längre arbetsresor. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Man benämner skriften som "Skattelättnad ...", men visst blir det en åtstramning av reglerna.