Julbord med jobbet

 Att äta julbord tillsammans med kollegor är för många ett självklart inslag under november och december varje år. Men hur ska man tänka kring alkoholen? Vilka avdrag får man göra och är det ens uppskattat av de anställda?

I det här blogginlägget går vi igenom tips både kring det ekonomiska – och mänskliga – aspekterna av ett julbord med jobbet.

 

Omfattas julbord av avdragsrätten?

Julbord klassas som en personalfest och intern representation. Skatteverkets regler möjliggör avdrag för personalfester vid högst två tillfällen per år. Det är dock viktigt att tänka på att möjligheterna för avdrag vid julbord är begränsade.

Den rättsliga vägledningen är tydlig – intern representationen ska ha ett omedelbart samband med näringsverksamheten och det ska inte vara fråga om sällskapsliv eller gästfrihet av personlig art.

Vill du veta mer om vad som gäller för representation? Läs vårt blogginlägg som avhandlar allt du behöver veta.

Hur mycket får julbordet kosta för att omfattas av avdragsrätten?

I konkreta termer innebär detta att avdrag för mat och dryck under ett julbord endast medges under förutsättning att utgiften uppgår till högst 60 kronor, alternativt 60 kronor plus mervärdesskatt, per person.

Finns det kringkostnader för julbordet, till exempel lokalhyra och eventuella utgifter för underhållning, tillåts ett avdrag på högst 180 kronor exklusive moms per person.

Eftersom kostnaden för ett julbord ofta överstiger denna kostnad utesluts eller reduceras avdragsrätten i de flesta fall.

Vilka får medverka på julbordet och omfattas av avdragsrätten?

Följande personer får medverka på företagets julbord och omfattas av avdragsrätten:

• Anställda på företaget

• Pensionerade befattningshavare

• Partners till anställda (maka, make, sambo eller motsvarande)

• Barn till anställda (om de ingår i den anställdes hushållsgemenskap)

Momsavdrag för julbord

Vad gäller momsavdrag gäller två olika alternativ beroende på om julbordet innehåller alkoholhaltiga drycker eller inte. För båda alternativen medges momsavdrag på underlag om högst 300 kronor.

För mat och alkoholfri dryck gäller 12% moms. Om alkoholhaltiga drycker (25% moms) ingår kan företaget få avdrag för hela momsbeloppet – förutsatt att kostnaden exklusive moms inte överstiger 300 kronor.

Ett alternativ när kostnaden per person överstiger 300 kronor och både mat och alkohol ingår är att använda sig av ett schablonavdrag på 46 kronor per person.

 

Hur gör man med alkohol på julbordet?

Utöver att det påverkar momsavdraget finns det såklart flera andra skäl till att tänka igenom vilken hållning ditt företag bör ha vad gäller alkohol på julbordet. Festligheter och god stämning i all ära – vi alla vet att alkohol kan få helt andra konsekvenser också.

Att behöva ställa sig frågan inför varje julbord hur många enheter som är okej att bjuda på, om starksprit ska serveras eller om alkohol över huvud taget ska få förekomma är en utmanande uppgift.

Ett bra stöd som underlättar både för arbetsgivare och anställda är att sätta en alkoholpolicy på företaget. Det gör att det är lätt att hänvisa till ett beslutat dokument om frågorna börjar komma under julbordets småtimmar och ger även en tydlig bild till de anställda vad de kan förvänta sig.

Vi passar på att tipsa om vårt blogginlägg som avhandlar hur arbetsgivare ska hantera missbruk bland anställda. Där finns både tips på konkreta varningstecken att se upp för och konkreta åtgärder du kan vidta för att arbeta både förebyggande och klokt.

I inlägget kan du även ladda ned Crona DokuMeras mall för Handlingsplan för alkohol- och drogfrågor – helt gratis.

 

Gå på julbord – om medarbetarna vill

För många arbetsgivare är julbordet ett bra tillfälle att samla personalstyrkan innan ledighet och tacka för ett väl utfört arbete under året. För många anställda är det också ett trevligt inslag där kollegor möts utan stress eller krav på deadlines och prestation. Men för andra är julbordet inte alls lika trevligt.

Kanske finns det andra aktiviteter som skulle vara minst lika uppskattade? Vårt bästa tips är att ställa frågan till de anställda. Vill de äta julbord med jobbet? Om inte – vad skulle de vilja göra i stället?

Rätt vad det är upptäcker du en aktivitet som visar sig blir företagets nya tradition.

Föregående
Föregående

Crona Case Studies: En digital resa i praktiken -BSM Mekaniks resa till effektivitet med Crona ERP

Nästa
Nästa

Crona case studies - Fixa Assistans